sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Interviu Dan Puric , partea a doua .



« Nu m-am smintit într-atât încât să mă cred VIP. »

8.In prezent sunteti un adevarat model pentru toata lumea,cu care se poate discuta orice.Ne captati atentia prin bunatate,frumusete interioara si credinta.Pe aceste 3 lucruri se bazeaza si cele 3 carti ale dumneavoastra. In 2011 ati lansat o a 3-a carte intitulata simplu « Fii demn !». Dupa ce impreuna am descoperit « Cine suntem » si ne-am amintit cum arata  « Omul frumos » ati scos a 3-a carte sub un indemn maret. Cuvantul demnitate este un lucru (aproape)imposibil de atins in Romania.Asa ca spuneti-mi,cui i se adreseaza acest volum ?

Tie. Generatiei voastre. In sensul ca nu trebuie sa uitati ca pecetea lui Dumnezeu de la nastere pana la moarte este, admiteti,in clipa cand nu mai ai demnitate nu mai ai identitate. Nu mai ai libertate si mai ce oare ?  Daca iubitul tau nu-ti respecta demnitatea,ti-o calca in picioare,atuncea sa pleci.  Un om care iubeste pe celalalt,iubeste demnitatea de a fi. Si atunci iubirea presupune respect si responsabilitate si pretuire reciproca. Demnitatea nu inseamna mandrie prosteasca,ci inseamna chipul lui Dumnezeu. Esti fata,maine vei deveni femeie,vei fi mama si femeile aduc pe lume oameni. Este demnitatea maternitatii. E un mare miracol. Demnitatea Maicii Domnului. Stii ca Maica Domnului avea o autoritate teribila asupra fiului ei ? Am sa-ti dau un exemplu : e nunta din Canna Galileii. Este scrisa in Evanghelie,o intamplare. Maica Domului,Iisus Hristos tanar si niste oameni saraci care faceau o nunta. Si ea a sesizat ca oamenii aceia nu aveau destul vin. Si i-a spus Lui : »Fa ceva ». Iar El a raspuns »Mama,inca nu a sosit timpul meu » . Iar mama nu s-a lasat coplesita de cel care avea sa fie Iisus Hristos. S-a uitat la El si le-a spus celor din jur : »Faceti ce vi se va spune ». Si din clipa aia El a facut o minune. El a inmultit painea,vinul… Este autoritatea mamei care este data,e fantastic asta. Romania se reface prin dragostea materna. Romania e o tara care e lovita. E ca un copil lovit aproape mortal. El nu se poate salva decat prin dragoste materna,nu prin ideologie,nu prin tulburarea mintilor,ci o iei asa cum este tara asta. Un preot de tara a spus la un moment dat ca ideologiile nu sunt bune,pentru ca nu au mama.

9.In Romania ultimilor 22 de ani s-au petrecut lucruri ce pot fi iertate si altele ce nu pot fi nici iertate si nici uitate. Ce vi se pare cel mai trist ?

Cel mai trist este ca , asa zisii confrati ai nostri vorbitori de limba romana,care au luat puterea printr-o lovitura de stat ne-au distrus visul,puterea de a ne reface. In douazeci si ceva de ani,Romania a ajuns o ruina a Europei din cauza dorintei lor nesabuite,a poftelor,lacomiei  lor de imbogatire. Sigur,nu trebuie sa-i privim cu lumina crestina pentru ca oamenii astia au si uitat. O  lacomie fara limite este un mare pacat. Oamenii astia nu au dragoste de tara. Ei vorbesc,stii ca a fost un mare filozof care spunea : »Vorbim aceeasi limba ,avem aceleasi obiceiuri,aceeasi traditie,dar nu avem aceleasi valori ».  Romania lor este o Romanie mica,un ghetou . pentru tine,pentru mine,Romania este o tara sfanta,gradina Maicii Domnului,aveam aceleasi valori. Si atunci cea mai mare tristete a mea este ca ,cu aceasta tara s-a facut un experiment comunist,ca oamenii acestia care m-au deprimat,degenerat,sunt rezultatele experimentului comunist,care inca ne conduc inconstient,iresponsabil. Noi tragem semnalele de alarma si spunem »Pe aici nu se trece ». in timp ce vorbim,Guvernul a incurajat etnobotanicele. Sunt oameni angajati pe milioane de euro care au proliferat cu buna stiinta introducerea etnobotanicelor in randul tineretului pentru a-l distruge.

 « Intelectualii din România sunt oamenii cărţilor, nu sunt oamenii duhului. »

10. Emil Cioran spunea in « Schimbarea la fata a Romaniei »ca « tipul omului inteligent si unanim simpatizat este tipul chiulangiului sistematic ». Chiar asa o fi de simpatizat ?Mai ales unanim ?

Era un boem. Cioran nu trebuie luat ad literam. Era un om de o inteligenta desavarsita si sigur ca el a spus chestia asta vis-a-vis de tocilarii astia care sunt ascultatori. Stii ca era un mare prozator englez care a pus o intrebare la un concurs : »Care-i cea mai cuminte fetita din regat ? » si pentru a treia oara aceeasi fetita a castigat concursul de cea mai cuminte fata. Si atunci i s-a mai pus inca o medalie. Pe piept avea trei medalii si se plimba singurica prin padurea regala. Si pentru ca medaliile se loveau una de alta si faceau zgomot,a venit lupul si a mancat-o. De unde rezulta ca nu trebuie sa fii prea cuminte. Pe de alta parte,Cioran a fost un mare roman,care provoca. Sa-ti dau un exaemplu. El a scris o carte in care face elogiul sinuciderii. Acum vreo zece ani o doamna,mi-a spus ca atunci cand era tanara si insarcinata in luna a sasea,era in Franta si l-a cunoscut pe Cioran. Si i-a spus : »Vai,domnule Cioran,ce va iubesc. V-am citit cartea aia despre sinucidere,care este grozava ». Ce crezi ca a facut el?I-a pus mana pe burtica si i-a spus:”Vai,doamna,dar trebuie sa nasteti. Eu am scris cartea aia pentru tampiti”.

 11. Azi,romanului nu-i mai sunt cultivate notiunile de patrie si patriotism cum ar fi « Iata vine-un sol de pace » sau « Plecat-am noua din Vaslui »unii tineri preferand sa mearga la club decat la munca. -Ce parere aveti despre acest aspect ?

Nu poti sa ai o parere,ci poti sa ai o durere. In primul rand trebuie vazut de sus. Romania este reeducata sa se vicieze,sa se hoteasca si una dintre loviturile fatale s-a data supra tineretului,asupra educatiei. Oamenii care trebuiau sa fie modele culturale la noi si-au spus filozofi. Au creat indoieli in loc de certitudini pentru ca au fost in slujba serviciilor straine. Intelectualii din Romania au pus sub semnul intrebarii cuvantul patriotism,nationalism dar in asa fel incat sa-ti fie rusine sa fii roman. In 20 de ani s-a lucrat la chestia asta. Si atunci,tu,pe ei,trbuie sa-i uiti. Te intorci catre trecut si te uiti la cei carora nu le-a fost rusine ca-s romani. Aia care au facut Marasestiul,Oituzul,aia care au trecut Prutul ca sa salveze Basarabia sau sutele de oameni care au murit in puscarii si carora nu le-a fost rusine. La varsta ta erau fete partizani,erau baieti partizani cu arma in mana. Au murit peste 10.000, singura rezistenta armata din lagarul comunist. Trebuie sa fiti constienti. Asa ca o fata ca tine,care este constienta,poate sa-i spuna altei fete,sau altui baiat ,fara sa-l mustre prea tare sa puna mana pe  laptop,care este un mijloc de comunicare,de civilizatie. Eu nu stiu sa functionez pe el si nu voi sti pana la sfartitul vietii,pentru ca nu ma intereseaza. Pe mine ma intereseaza cultura,dar asta nu inseamna sa-l blamez. Pe de alta parte,tu trebuie sa iti dai seama ca esti intoxicat. Tu ai scris acolo ca eu sunt un model. Pe laptop scrie invers :ca sunt un dusman al tarii,ca sunt nationalist,ca sunt fascist,ca sunt intr-o curte internationala,ca am interese de milioane de euro in spate. Tu judeci, tu vei fi marturia. Multi tineri sunt intoxicati. Iti da o falsa libertate. Decat sa priviti tot timpul in ecranul laptopului,mai bine ati privi in ochii parintilor vostri,care sunt cutremurator de tristi,pantru ca nu stiu saracii in ce lume va lasa. Sa inveti sa te uiti la mama ta. Ea fuge de la serviciu ca sa te ingrijeasca. Crezi ca sta linistita ? Ea vrea sa stie la ce facultate dai,ce viitor ai,cum te mariti. Pana la sfarsitul vietii ei va fi o nelinistita. Asa era si mama. Sa te uiti la tatal tau. Ei nu au timp sa zica cat de iubesc. Ei te iubesc oricum. Si atuncea,in laptop ai timp sa te uiti si dupa ce ei nu vor mai fi. Cantareste bine viata.

12.Mai exista oameni frumosi in Romania cu care sa ne putem mandri ?

Da, exista. Sigur,intrebarea este legitima in sensul ca voi la televizor ce vedeti ? Oameni politici,fosti securisti care au fraudat si acum sunt presedinti de stat,sunt oameni care au furat. Vedeti filozofi fara opera,care mint poporul ;vedeti literati care scriu impotriva poporului roman ;vedeti prostituate,proxeneti,VIP-uri,rusinea societatii ridicata la un nivel inalt. Si vedeti mult mai multe astfel de lucruri. Ar trebui sa fiti indepartati de langa ele. Stii de ce ? In clipa in care ai modele si demnitate,ai forta.  Un om care traieste doar in prezent,poti face ce vrei cu el. Lui ii este frica de viitor. Si nu are unde sa-ntoarca. E ca si cum cineva maine ti-ar lua parintii. Devii orfan. Exista modele in tara aceasta,de la oameni batrani,care vin la biserica si care au o credinta fantastica la tineri care au realizat nu stiu prin ce geniu crestin ca au autoritate in tara asta si sa-si iubeasca tara,la oameni simpli,la intelectuali fantastici care nu apar in prim plan si sunt de o discretie nemaipomenita. Eu circul prin tara si ma intalnesc cu mari valori. De exemplu una din valori a fost o femeie care statea la coada sa-i dau un autograf si cand i-a venit randul mi-a zis »Stiti de ce a stat tatal meu la Aiud ? » « A fost detinut politic ? ». Zice « nu,nu a vrut sa-i dea Cezarului linistea ». Stii ca Iisus a fost provocat tot timpul. I s-a spus la un moment dat « Invatatorule,platim impozitul sau nu ? ». Daca spunea « nu platim » era revolutionar si trebuia crucificat,daca raspundea « le platim » era un fel de sluga,se conforma. A zis « dati-mi o moneda . Aruncati-o in sus.  A cazut cu fata cezarului in sus. Si atunci a spus »dati-i Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu ». Si atunci omul ala a spus ca nu ii da cezarului linistea. Cum nici voi nu trebuie sa le dati celor care stapanesc acuma tara aceasta si-si bat joc de ea,linistea. Linistea ti-o da Dumnezeu. Sa le spuneti « sunteti necinstiti sufleteste. Vindeti tara,corupeti,loviti tineretul. In clipa in care vine un om si minte,nu are scuza. Sa nu-i dai Cezarului linistea. Asta nu are legatura cu revolutia. Trebuie sa cresti frumos.

„Nu caut, găsesc!“

13.Noi  nu cautam si nici nu gasim. Ce ar trebui  sa caute romanul pentru a-si gasi adevarata indentitate ?(Picasso)

Iti dai seama cat cauta si el. Si Enescu spunea « domne,sapi,sapi,sapi si la un moment dat tasneste apa la zece metri de mine,dar din cauza ca am sapat. » Si Picasso cauta enorm dar gasea la un moment dat. Un om trebuie sa se repozitioneze cu fata spre Dumnezeu.  Atunci esti profund iertator. Un mare filozof spunea ca inteligenta inseamna intelegerea lucrurilor. Asa e in viata. Cand intelegi ceva,esti profund fericit.

 

 

 

« Nu avem voie să fim spectatori la ce ni se întâmplă. »

 

14.Pe plan politic care este solutia viitorului ? Poate salvarea sa vina de la o legare a politicului de morala religioasa ?

A nu,niciodata. Sunt cincizeci de ani de cand Occidentul ,printr-un biletel dat de Churchill si Roosevelt ne-au dat pe mana comunistilor. E ca si cum la varsta de cinci ani cineva ti-ar face o injectie sa nu mai cresti pana la patruzeci de ani. E o crima pe care ei n-o recunosc si trebuie sa ii silim sa o recunoasca. Dupa razboi s-au facut clase de politicieni din ce-a fost mai prost in Romania :hoti,tradatori,lenesii satului. Copiii lor sunt la putere. Ce reflexe au astia ? Tu inveti la scoala. Altul nu invata. Se joaca in spatele scolii si face droguri. Pe urma el devine directorul scolii. Asa se intampla si cu societatea romaneasca. Si atunci tu care esti un om onest,zici »Domnule nu faceti bine ceea ce faceti aici,nu mi se pare cinstit sufleteste » Petre Tutea a spus ca « exceptionalitatea sta in elev,nu in profesor ». In Romania trebuie sa faci opinie sufleteasca,sa te intorci cu fata spre Dumnezeu. Si trebuie s-o faci asa pe bucata ta. Intai cat esti tu acasa cu ai tai. Pe urma,cand vei fi cu iubitul tau,cu copilul tau,iti vei da seama instinctiv ca nu-ti permiti ,daca esti cu fata sper Dumnezeu. De exemplu nu ti-ar place sa iti vezi copilul sau iubitul intr-un mediu prost,nu ti se va parea cinstit sufleteste. Si atunci,iti vei construi un camin cu fata spre Dumnezeu. Te vei spala tot timpul de mizeriile lumii printr-o rugaciune, de doua ori pe zi,dimineata si seara. Sufletul tau este ca o camasa,se murdareste pe timpul zilei. Asta-i tot.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu