marți, 29 iulie 2014

Nea Calistrat-peruchierul femeilor (scumpe)


A fost o data , ca niciodata , un peruchier…nea Calistrat Hangan . Cu siguranta , numele lui nu este modern si nici cunoscut de modernitate, insa , va asigur , ca in vremea de mult apusa , pe cand printii salvau printese si se luptau cu zmei , nea Calistrat a fost cel mai mare si falnic peruchier in Romania.
Om hatru , cat un munte si oaches de nu se putea, cu mustati rasucite ( ca bunul Suchet , in Hercule Poirot) si vorba blanda …. Acesta este atat portretul fizic cat si cel moral al strabunicului meu , Calistrat, sau , dupa cum il numea mama , nea Cali’. Iubea viata si mai ales petrecerile , cu doamne si domnisoare , care , ce sa vezi , purtau cu fala perucile facute de el. Strastrabunicu , Vladimir Hangan , sunt sigura ca va intrebati , nu a fost peruchier . Nu , a fost oier si , ocazional , gulgutier. Nae Cali’ nu a mostenit de nicaieri pasiunea pentru peruci , ci a ales aceasta meserie datoria faptului ca iubea femeile si dorea sa le vada mereu aranjate si cu parul in care mai de care forme si inaltimi. Prima peruca a facut-o la 16 ani , cat pazea oile pe camp, pentru ca nea Cali’ nu a fost la scoala . Dar , si asa, l-au invatat oile si natura , in general , mai multe decat ne invata pe noi scoala moderna. Prima peruca i-a daruit-o maicasii , Mara Hangan , iar ea , taranca simpla dar cu intelepciune , l-a sfatuit sa mai creeze si alte  « minuni ». Asa s-a pus strabunicul meu, serios pe munca de peruci , si in cateva luni deja crease vreo cateva  bucati. Lucra cu patima, cu iubire , pentru el nu era nimic mai important decat sa vada femei si fete purtand perucile lui. Dar sa nu credeti  ca facea  peruci  doar ca la curtile domnesti , nici gand , lucra si pentru femei simple , taranci falnice cu serpare si ii. Iar preturile , oho, nea Cali’ nu punea starea financiara mai presus de satisfactie, asa ca unele peruci le facea si gratis , pentru ochi albastri, frumosi si pentru o pupatura pe ascuns. Asa era el , atras de sexul frumos. Tot munca l-a si  adus imperuna cu Radita,  cu care a avut cinci copii … niciunul insa peruchier. Dar el nu s-a suparat ( a existat oare vreun motiv de suparare pentru strabunicu ? Nu cred) ci a facut haz de necaz, zicand ca asa cum s-a nascut meseria asta , asa o sa si moara , singura… Pe urma a inceput razboiul , iar fiii sai au plecat pe front. Domnul l-a bucurat pe nea Cali’ , fiindca toti copiii s-au intors teferi. Ce era mai important pentru el decat copiii si femeile ? Ca tot mai intorcea el , siret , capul dupa cate o muiere cu flori-npar. Si totusi , si-a iubit mult nevasta  si i-a facut peruci care mai de care mai frumoase, de toate modelele. Ce invidioase erau femeile pe buna Radita, mai , mai  sa il certe pe nea Cali’ ca nu au si ele peruci frumoase ca ale femeii lui. Cum a trait , asa a si murit Calistrat Hangan, inconjurat de femei , care candva , in tinerete, ii purtasera perucile.

Un regret am , faptul ca pe vremea aceea de mult apusa , nu existau aparate foto . Altfel , am fi putut vedea falnicia si frumusetea strabunicului Hangan….asa , raman doar amintirile celor care l-au cunoscut. Om hatru , cat un munte si oaches de nu se putea, cu mustati rasucite si vorba blanda …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu