marți, 29 iulie 2014

Drepturile omului in pericol sau pericol prin drepturile omului?

„Oamenii se nasc și rămân liberi și egali în drepturi”.Asa spune articolul 1 din Constitutia Romaniei. In teorie , Romania sta bine cu legile si regulile drepturilor omului,dar, ca pe orice alta forma , practica o omoara.Astazi vom vorbi cu o doamna avocata din cadrul organizatiti APADOR-CH.

1.Buna ziua , va multumesc ca ati acceptat acest interviu. Pentru inceput , vreau sa imi spuneti cum le sunt incalcate drepturile oamenilor in prezent.

Buna ziua , placerea este de partea mea. In prezent cele mai incalcate drepturi ale omului sunt cel la viata si libertate. Vorbind concret despre Romania aici primeaza traficul de persoane, discriminarea romilor şi corupţia . Acestea 3 sunt cele mai grave forme care afectează drepturile omului la noi in tara.

2. Care este cea mai grava forma de incalcare a drepturilor omului? Povestiti-mi un caz pe care l-ati intalnit si v-a impresionat.

Am avut acum doi ani cazul unei fetite de 10 ani care , din cauza saraciei , a fost data afara din scoala.In ciuda faptului ca in Romania , la fel ca in oricare alt stat de drept , dreptul la educatie este valabil pentru oricine , indiferent de societatea din care provine , din mediul in care traieste si de etnia din care face parte. Aceasta fetita , de altfel foarte desteapta si frumoasa ca un inger , a fost batjocorita de colegi si  profesori din cauza situatiei materiale foarte precare. Locuia intr-o casa de carton , nu avea lumina si nici hainute, insa dorinta de invata era foarte mare. Dupa luni bune de lupta cu scoala la tribunal am castigat procesul iar acum fetita este eleva in clasa a 6a. Mai mult, oameni generosi au donat bani sa-si poate cumpara hainute si rechizite , dupa ce cazul a fost mediatizat , iar un domn foarte bogat i-a daruit chiar de Craciunul de anul trecut un apartament.

3.Tot in Declaratia Drepturilor Omului :„Nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile sale, fie ele chiar religioase, dacă manifestarea lor nu tulbură ordinea publică stabilită prin lege.”Si totusi, atat in perioada comunista cat si in prezent vedem din ce in ce mai multe cazuri de oameni condamnati pe nedrept,adica considerati vinovati desi nu erau. Cunoastem presupun, cu totii , celebrul caz Marcel Tundrea. Cine e de vina pentru aceste erori , care uneori s-au dovedit a fi chiar fatale?

E mult de spus si complicat de explicat in cateva cuvinte , dar voi incerca. Poate fi judecatorul , completul penal , procurorii si chiar si avocatul inculpatului. Toti au gresit undeva , chiar daca in parte mica. Hai sa ii luam pe rand: avocatul-nu si-a exprimat clar si solid argumentele care sa il salveze pe client. Pe urma e completul de judecata – ei pot gresi in mai multe feluril ,dar cea mai frecventa greseala , mai ales in Romania , este neatentia. Efectiv ei nu asculta ce zice apararea, ceea ce are un efect, vedeti bine, negativ asupa inculpatului. Nu in ultimul rand este judecatorul , care el trebuie tras cel mai aprig la raspundere pentru ca , daca greseste , ori este neatent si atunci trebuie dat afara, ori este platit, caz de mita ori nu a cantarit bine faptele, argumentele, pozitiile celor doua tabere. In ultimul punct al cazului poate sa repare prostia facuta la o infatisare urmatoare. Daca are dubii nu ar fi gresit sa se consulte cu cineva  mai batran si mai experimentat. Alti vinovati , chiar mai importanti decat cei mentionati mai sus sunt magistratii – slaba lor specializare duce la erori judiciare si , poate ca , si coruptia. In cazul Tundrea , ca tot ai amintit de el , de vina a fost singur procurorul ( alleine der...) care l-a obligat sa recunoasca crima desi nu el o infaptuise. Daca vrei altfel si lipsa tehnologiei poate fi considerata ca impediment in acest caz, pentru ca dabea dupa 12 ani de stat dupa gratii s-a putut face un test ADN care sa ateste nevinovatia omului. Insa prea tarziu , a murit inainte sa mai iasa de dupa gratii.

4.In vara a inceput procesul unori faimosi tortionari din persioada comunista. Ce credeti, ar trebui ridicate drepturile acestora ? Nu trebuie sa uitam ca in urma cu zeci de ani , acesti criminali le-au rapit condamnatilor ( politici!) toate libertatile si drepturile.

Categoric. Aceste bestii nu au dreptul sa fie ca ceilalti oameni. Si-au pierdut respectul de sine si implicit dreptul la viata inca din clipa in care au inceput sa schingiuiasca niste oameni nevinovati. Nu se pot numi oameni , sunt animale , animale neiesite inca din stadiul supravieturii. Sunt niste draci si normal ca trebiue sa le fie luate drepturile. Nu merita nici macar sa se bucure de o zi cu soare. Trebuie sa le fie luate TOATE drepturile incepand cu dreptul de vot , dreptul la pensie ,iar in functie de gravitatea faptelor savarsite si a oamenilor omorati sau batuti , si dreptul la viata. Dar inainte de asta trebuie bagati la inchisoare si batuti .... la fel cum bateau ei oamenii nevinovati. Dar cu o diferenta: detinutii nu aveau vina , ei primesc ce merita. Stiti vorba noastra romanesca „ dupa fapta si rasplata”

5. Dar cu oamenii care au ramas marcati pe viata ce facem?

Nu cred ca avem ce sa le facem. Drepturile lor au fost incalcate cu multi ani in urma , e tardiv sa ne mai punem astfel de intrebari. Probleme astea trebuiau sa si le puna statul imediat dupa ce a cazut comunismul.Totusi ,dupa parerea mea ca om , cred ca acesti oameni ar trebui sprijiniti macar moral si financiar , dar , sa fim sincer, ii pasa cuiva de asta? Toti  au uitat de ei , ceea ce este pacat. Oamenii astia sunt  supravietuitorii unor grozavii, unor nedreptati, nu trebuie sa ii uitam....

6.De ce sunt puse drepturile noastre asa des in pericol? Simte omul o atractie fata de interzis , sa incalce regulile? Celor care nu stiu, in DDO articolul 4 spune „Libertatea este de a face tot ceea ce nu face rău altora”.

O , da , tine de psihologia omului. Omul e atras fata de orice pe care scrie :” Aici nu ai voie”. Altii sunt inconstienti si nu vizualizeaza acea granita de care nu poti trece...nu sunt constienti ca pot face rau , pentru ca nu inteleg unde se opreste binele si unde incepe raul.

7.Incet,incet , sa ne indreptam privile si spre America si Rusia. Cazul Snowden a tinut si inca tine primele pagini ale celor mai renunite publicatii atat de peste Ocean cat si din Europa. S-a discutat indelung despre faptul ca Snowden ar trebuie condamnat la moarte.Chiar ar trebui asta? A  gresit intr-atat de grav , incat sa riste sa isi piarda dreptul la viata?

A gresit , intr-adevar , insa pentru a lua cuiva viata , trebuie sa faca un lucru extrem de rau , precum a omori pe cineva / a lua viata cuiva. Omul asta , Snowden , poate fi iertat. Era meseria lui asta , castiga bani , nu putea sa renunte asa usor la tot... Ar fi aratat ca ii este frica , iar frica este un lucru  gresit in societatea actuala , mai ales in America. Ar fi fost inteles gresit .... Dar nu, viata omului este mult prea pretioasa pentru a fi luata pentru o greseala facuta in cadrul serviciului.

8.Hadeti sa facem un joc de cuvinte:”Sunt drepturile omului in pericol sau in contrariu , exista un pericol prin drepturile omului?”


Foarte interesanta intrebarea. Exista , cu siguranta , oameni care fac exces de drepturile lor si ele atunci , implicit , devin un pericol pentru acestia. Dar acelea sunt cazuri restranse si nu merita sa facem o discutie pe aceasta tema. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu